streda 25. apríla 2012

60. roky


60. roky, revolúcia nielen sexuálna

Móda 60. rokov bola ovplyvnená aj sociálnou situáciou. Spoločnosť žila popom, hlavnou témou bol let človeka na mesiac a mladí si s radosťou užívali sexuálnu revolúciu. Určitú rolu hrala politika a hlavne vojna vo Vietname alebo boj za ľudské práva.
Hlavným cieľom bolo šokovať. Francúzsko si zachovalo vznešenosť a honosnú módu, tým ale u mladých módnych „revolucionárov“ samozrejme neuspeli.
Snáď najväčším idolom doby je Twiggy s veľmi dievčenským vzhľadom. Svoje dlhé štíhle nohy zdôrazňovala pomocou novej revolučnej dĺžky sukní – mini. Kto však bol prvým návrhárom mini sukne nie je jasné. Ženy by svoje obľúbené mini určite radšej pripísali Mary Quantovej, ale rovnako je možné, že tento skvelý „vynález“ vypustil do sveta Parížan Courréges.
60roky.jpg, 30kB
Obrovský vplyv majú Beatles alebo Rolling Stones v čele s Mickom Jaggerom. Vďaka týmto boybandom nastal obrovský boom v pánskej móde. Najväčší bol v 70. rokoch vďaka hnutiu glam.
V roku 1967 v Británii bola konečne povolená homosexualita a ovzdušie tak pripomína obdobie pohodových 20. rokov. Na uliciach sa vídalo odvážne a výstredné oblečenie s pop-artovými potlačami. Vzniká tzv.unisex, čo znamená rovnaké prvky v oblečení pre mužov aj ženy. V 60. rokoch často ani nepoznáte, či ide o muža alebo ženu.

Najsilnejším štýlom ulice bolo hnutie hippies

Typickými prvkami sú čelenky, džíny do zvonu, kvetinové výšivky, indiánske peleríny, šperky aj pre mužov, etno prvky, odhalené časti tela a priesvitné materiály. Členocia hnutí vyznávali magické kulty, mimozmyslové vnímanie. V tejto dobe vznikol prvý horoskop. Ich slogan „Make peace, not war“ poukazovalo na dĺžku vojny vo Vietname. Verili, že „láskou môžeme spasiť svet“.
Móda zaznamenala veľkú previazanosť s umením a to so štýlom op-art a už zmienený pop-art. Hudobnými ikonami bola skupina Doors na čele so spevákom Jimom Morrisonom, speváčka Janis Joplin a černošský gitarista Jimi Hendrix.
wow5kv.png, 183kB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára